Fabrika Una ponovo počinje sa radom

Bez autora
Jun 19 2011

Fabrika vode Una u Kulen-Vakufu, koja je punih osam godina pod ključem, mogla bi najesen početi s radom. Fabrika vode u Kulen-Vakufu radila je kratko, ali se vlasnik iz Hrvatske ubio pa je njen status već pet godina neriješen. Sin vlasnika je preuzeo obaveze, a Hypo banka, kod koje je podignut kredit, ima hipoteku nad Fabrikom. Za prodaju je nadležna Hypo banka u Klagenfurtu, a ne u BiH. Nakon uopćenog odgovora od klagenfurtske banke, Galijaševićevo Ministarstvo pismeno je zaprijetilo da će, ako banka do kraja maja ne riješi status Fabrike i ne proda je, ukinuti koncesiju na vodu, bez čega je Fabrika bezvrijedna. U Bihać su prije deset dana došli predstavnici Hypo banke iz Klagenfurta sa Marinom Cepetićem, sinom ranijeg vlasnika, i potencijalnim ulagačem iz Kanade, inače čovjekom iz BiH. Prema svemu sudeći, Fabrika vode u Kulen-Vakufu mogla bi uskoro početi s radom.

Fabrika Una ponovo počinje sa radomFabrika vode Una u Kulen-Vakufu, koja je punih osam godina pod ključem, mogla bi najesen početi s radom. Ovo je na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona prije dva dana izjavio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Emdžad Galijašević.

Fabrika vode u Kulen-Vakufu radila je kratko, ali se vlasnik iz Hrvatske ubio pa je njen status već pet godina neriješen. Sin vlasnika je preuzeo obaveze, a Hypo banka, kod koje je podignut kredit, ima hipoteku nad Fabrikom. Za prodaju je nadležna Hypo banka u Klagenfurtu, a ne u BiH - kaže ministar Galijašević.

Nakon uopćenog odgovora od klagenfurtske banke, Galijaševićevo Ministarstvo pismeno je zaprijetilo da će, ako banka do kraja maja ne riješi status Fabrike i ne proda je, ukinuti koncesiju na vodu, bez čega je Fabrika bezvrijedna.
 
- U Bihać su prije deset dana došli predstavnici Hypo banke iz Klagenfurta sa Marinom Cepetićem, sinom ranijeg vlasnika, i potencijalnim ulagačem iz Kanade, inače čovjekom iz BiH. Prema svemu sudeći, Fabrika vode u Kulen-Vakufu mogla bi uskoro početi s radom - zaključuje kantonalni ministar.

Prije nekoliko dana stiglo je i pismo Marina Cepetića, u kome on potvrđuje da će se tokom jula i avgusta izvršiti remont postrojenja, a u septembru bi kulenvakufska Fabrika mogla početi proizvodnju.

Samoubistvo vlasnika

Fabrika Una sagrađena je polovinom 2003. godine, a njen vlasnik Davor Cepetić izvršio je samoubistvo u januaru 2006. u Zagrebu. Cepetić je imao problema sa plasmanom vode, jer nije uspio pridobiti tržište u BiH, a za plasman izvan BiH nije mogao dobiti certifikat, jer tada u našoj zemlji nije postojala agencija koja bi mu odobrila izvoz vode. Krajem 2005. namjeravao je prodajom Fabrike za četiri miliona eura otplatiti kredit i vratiti dugovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik